In deze nieuwsbrief;

- Einde gratis geld periode?
- Ophef over voorstel herziening pensioenstelsel
- Vanguard versus Dimensional
- OAKK Portals; nieuwe release binnenkort
- Na de zomer: OAKK On the Road en OAKKademy

Einde gratis geld periode?

Leen nu EUR 1.000 uit en krijg over 5 jaar slechts EUR 988 terug. In de tussentijd ontvangt u geen enkele rente. Het leek onwaarschijnlijk maar toch was dit het type lening waar beleggers in 2016 voor in de rij stonden. De Nederlandse Staat haalde bijna EUR 5 mrd op bij beleggers die ondanks het rendement van -0,233% voor EUR 12 mrd hadden ingeschreven. Gratis geld voor landen als Nederland en Duitsland was één van de meest opvallende effecten van het buitengewone beleid van de Europese Centrale Bank, dat via een grootscheeps opkoopprogramma van obligaties sinds maart 2015 maar liefst EUR 2431 mrd in de Europese economie pompte. Medio juni maakte ECB-president Mario Draghi bekend dat dit crisisbeleid in principe na december zal worden beëindigd.

In dezelfde week verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente met 0,25% naar 1,5% tot 1,75% en kondigde aan later dit jaar in nog twee stappen de rente te verhogen. Hiermee begint voor beleggers een nieuwe periode waarin de centrale banken hun crisisbeleid gaan terugschroeven of daar al mee bezig zijn zoals in de VS. De comfortabele deken wordt weggetrokken, markten zullen op eigen kracht hun weg omhoog moeten vinden.  Wij beleggen in de OAKK Solid Portfolios in een aantal fondsen die dit soort marktbewegingen beter kunnen doorstaan en zelfs in staat zijn hiervan te profiteren.

De Strijd tussen passieve strategieën

Larry Swedroe, bekend van www.etf.com, heeft een interessant artikel gepubliceerd over de ongekende populariteit van passieve strategieën in de afgelopen 20 jaar. De strijd gaat vooral tussen Vanguard en Dimensional Fund Advisors, onderdeel van de OAKK Solid Portfolios. De winnaar? Lees hier het artikel van Larry Swedroe.

Commotie over mogelijke herziening pensioenstelsel

Een mogelijk pensioenakkoord tussen werkgevers en vakbonden lekte enkele weken geleden uit via De Telegraaf. Betrokken partijen zeggen dat het te vroeg is om te spreken over een akkoord.

Een paar zaken die in dit  document naar voren kwamen, zijn:

- Minder snel laten stijgen van de AOW leeftijd; in 2020 liefst de leeftijd stilzetten op 66 en dan in vijf jaar stapsgewijs naar 67.

- Jongeren meer pensioen laten opbouwen en op latere leeftijd minder. Het is een stap richting de door Minister Koolmees gewenste individuele pensioenpotjes: iedereen bouwt het pensioen op dat past bij zijn carrière. Maar de sociale partners willen onder geen beding de term ‘individuele potjes’ gebruiken. De bonden vrezen dat het collectieve karakter van het pensioenstelsel in gevaar zou komen.

- Een fluctuerend pensioenresultaat, lees defined contributions. De inhoud van de kassen van de pensioenfondsen is in grote mate afhankelijk van de opbrengst van beleggingen. Pensioenfondsen zijn nu gedwongen de premies aan te passen aan de behaalde rendementen.

Het zal nog minimaal enkele jaren duren is de verwachting voordat het pensioenakkoord (wat er nog steeds niet is) ook daadwerkelijk is verankerd in wetgeving.

OAKK gelooft dat, zeker jongeren, daar niet op moeten wachten maar nu moeten beginnen met periodiek vermogensopbouw. Hoe vroeger hoe beter.

Update van OAKK Portals

OAKK ontwikkelt voortdurend haar portals met innovatieve inzichten. Wij gebruiken tevens feedback van jullie om nieuwe ontwikkelingen door te voeren. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een nieuwe release. We verwachten deze na de vakantieperiode te kunnen introduceren. De belangrijkste wijziging zal het monitoring deel zijn van de portefeuille. Hiermee kunnen adviseurs eenvoudig hun klanten bijstaan in het monitoren of de financiële doelen wel of niet gehaald worden. Daarnaast gaan we de mogelijkheid van incasso's introduceren voor het inregelen van periodieke overboekingen en voor het betalen van facturen.

Vooraankondiging; OAKK On the Road en OAKKademy

Na de zomer zullen we OAKK On the Road gaan invoeren. We willen graag samen met financieel adviseurs presentaties geven voor klanten van adviseurs. Dat kan in de avonduren of overdag. Lijkt het je wat om OAKK als gastspreker te hebben, laat het Benjamin Prins of Martijn Borger alvast weten op benjamin@oakk.nl of martijn@oakk.nl.

Ook gaan we starten met de OAKKademy waarmee we adviseurs zullen helpen om holistisch vermogensadvies een kernonderdeel te laten zijn van hun competentie en dienstverlening!

Iedereen alvast een fijne zomer toegewenst!

Auteur


Willem Johannesma
Willem heeft vanaf december 1989 tot 2003 gewerkt in particulier vermogensbeheer bij vooraanstaande private banks. In 2003, na de dotcom-crisis, heeft hij samen met Arthur Hopstaken het bedrijf Hopstaken Johannesma & Co opgericht, het huidige HJCO Capital Partners.

ALLE NIEUWSBERICHTEN

SCHRIJF U IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreft vermogensbeheer, de OAKK tool, en andere interessante onderwerpen. Zonder dat wij u spammen.